Tabletka za nujno kontracepcijo

Tabletka za nujno kontracepcijo, imenovana tudi "jutranja tabletka" ali pokoitalna tabletka, je hormonski pripravek, ki se uporablja v primeru, ko imaš nezaščiten spolni odnos ali v primeru odpovedi kake druge metode (npr. po pretrganju kondoma).

Kako deluje?

Tabletka za nujno kontracepcijo vsebuje le hormon progestogen. Uporabiti jo moraš v treh dneh (72-ih urah) oziroma petih dneg (120-urah) po nezaščitenem spolnem odnosu. Je toliko bolj učinkovita, kolikor prej jo vzameš. Ta tabletka prepreči zanositev v približno 75 do 99%. Bistvo je, da "jutranjo tabletko" vzameš čim prej po nezaščitenem spolnem odnosu – s tem boš povečala učinkovitost te metode. Pri tem si velja zapomniti, da je "jutranja tabletka" le izhod v sili in ne predstavlja učinkovite in varne dolgoročne kontracepcijske metode, torej ni primerna za redno uporabo.

Kako jemjemljem tabletko za nujno kontracepcijo?

V Sloveniji sta na voljo tri različne vrste tabletk za nujno kontracepcijo. Dve vrsti za nujno kontracepcijo do 72 ur po spolnem odnosu in od novembra 2010 tabletka za nujno kontracepcijo do 120 ur po spolnem odnosu. Za vse tri vrste velja, da jih je najbolje vzeti čim prej po spolnem odnosu.

Kako deluje tabletka za nujno kontracepcijo?

Tabletka deluje tako, da:

  • prepreči ali odloži sprostitev jajčeca iz jajčnikov (ovulacijo)
  • prepreči, da bi semenčica oplodila že sproščeno jajčece ali prepreči, da bi se oplojeno jajčece ugnezdilo v maternično sluznico.


Na tak način tabletka za nujno kontracepcijo prepreči nosečnost, še preden se začne. Ta tabletka ne deluje, če si že noseča.

Kako pa je z varnostjo?

Z uporabo tabletk za nujno kontracepcijo je povezanih le malo resnih zapletov. Glede varnosti so bile po vsem svetu obširno raziskane.

Tabletko za nujno kontracepcijo lahko uporabi večina žensk. Če jemlješ določena zdravila na recept ali tako imenovana "alternativna zdravila" ali če imaš določene bolezni, bo mora potrebno upoštevati posebne nasvete. Zdravniku, farmacevtu oz. v ambulanti povej za vsa zdravila, ki jih jemlješ, in za vse bolezni, ki jih morda imaš.

Kako učinkovite so te tablete?

So zelo učinkovite. Uporabljene v 24 urah po nezaščitenem spolnem odnosu preprečijo vsaj sedem od osmih nosečnosti, do katerih bi prišlo, če nujna kontracepcija ne bi bila uporabljena. Tabletke za nujno kontracepcijo so toliko bolj učinkovite, kolikor prej po spolnem odnosu jih uporabiš.

Te tabletke te ne bodo zaščitile  pred nosečnostjo, če boš ponovno imela nezaščitene spolne odnose.

V redkih primerih se pojavijo težave. Varnost tabletk za nujno kontracepcijo je raziskana pri ženskah po vsem svetu.

Neželeni učinki

Slabost v želodcu
 
Nekatere ženske kratek čas po zaužitju tabletk za nujno kontracepcijo občutijo slabost v želodcu; nekatere celo bruhajo. Manj verjetno je, da bi ti bilo slabo, če jih vzameš po lahkem obroku. Če ti je slabo, se čim prej posvetuj s svojim zdravnikom, medicinsko sestro ali farmacevtom.

Če v roku 2 ur po zaužitju tabletk bruhaš:
Nemudoma vzemi naslednji odmerek in pojdi h ginekologu takoj, ko začne ambulanta delati. Zdravnik ti bo za preprečitev ponovnega bruhanja morda predpisal zdravila proti slabosti. Najbolje je, da tisti dan nimaš obveznosti in ostaneš doma.
 
Spremembe menstruacije
 
Menstruacija je lahko drugačna. Večina žensk doživi normalno menstruacijo ob predvidenem času, pri nekaterih pa se menstruacija lahko pojavi prej ali pozneje kot normalno. Do naslednje menstruacije se lahko pojavi nekaj nerednih krvavitev ali rahlih, pikčastih krvavitev.
Če menstruacija zamuja več kot pet dni ali če je nenavadno šibka ali nenavadno močna, se čim prej posvetuj s svojim ginekologom oziroma osebnim zdravnikom.
Po uporabi tabletk za nujno kontracepcijo se lahko krvavitev pojavi pred naslednjo menstruacijo.

Drugi neželeni učinki
  
Po uporabi teh tablet lahko občutiš napetost v dojkah, glavobol, bolečine v trebuhu, doživiš drisko ali se pojavita omotica ali utrujenost. Ti simptomi se morajo v nekaj dneh izboljšati. Če te skrbi, se pogovori z zdravnikom, medicinsko sestro ali farmacevtom.

Tabletke za nujne primere lahko uporabi večina žensk. Vendar utegnejo biti potrebni posebni nasveti, če jemlješ določena zdravila na recept ali alternativne pripravke ali če imaš določene bolezni. Zdravniku, farmacevtu oz. v ambulanti povej za vsa zdravila, ki jih jemlješ, in za vse bolezni, ki jih imaš.

Ključne informacije

Tabletke za nujno kontracepcijo lahko uporabi večina žensk. V primeru, da jemlješ določena zdravila na recept ali alternativne pripravke oz. imaš določene bolezni, boš morda morala upoštevati posebne nasvete.  Zdravniku, farmacevtu oz. v ambulanti povej za vsa zdravila, ki jih jemlješ, in za vse bolezni, ki jih imaš.

Tabletke za nujno kontracepcjio preprečijo nosečnost, preden se ta začne, tj. preden se oplojeno jajčece ugnezdi v maternično sluznico (endometrij). Če si že noseča, ne delujejo.
Niso tako učinkovite kot redna uporaba drugih kontracepcijskih metod. Če ne želiš zanositi, moraš vedno uporabljati kontracepcijo, kadar imaš spolne odnose. Tabletke za nujno kontracepcijo lahko vzameš več kot enkrat – to ni nevarno, lahko pa ti zmoti menstruacije.

Nujna kontracepcija ni nadomestilo za redne metode dolgoročne kontracepcije.


kontracepcija
Search